Železáky na Brdsku

06.04.2018 00:00

Železáky na Brdsku

6.-8.4.2018, pátek 6 účastníků, sobota 10 účastníků, neděle 3 účastníci

 

V pátek jsme začali na polích u Tlustic. Na poli V luhu jsme sebrali několik ne příliš výrazných železáků. Pole V močidlech bylo co do počtu a kvality výrazně lepší. Bohužel poté následovalo několik polí u Tlustic, Hořovic, Oseka a Záluží, kde jsme nenašli v podstatě nic. Poslední lokalitou byla Felbabka, kde jsme našli pár vzorků nevýrazných železáků a spíše náhodou dva trilobity.

V sobotu jsme začali na Jedové hoře. Na v loňském roce objeveném fleku jsme kopali dále a nálezy rumělky úspěšně pokračovaly. Bohužel barytu se našly jen dokumentační vzorky. Pokračovali jsme do lomu u Těškova, kde byl asi 14 dní čerstvý odstřel. Bohužel se nekonaly žádné výjimečné nálezy. Petr nasbíral nějaké drobné fosfáty, jinak pouze obvyklé křemeny mnoha barev v průměrné velikosti. Velkým zklamáním byly Herinky u Berouna. Ještě se mi nestalo, abych tam nenašel vůbec nic. Lokalita, včetně sutě, je vybrána do mrtě, byl tam někdo, kdo byl jak smrt. Bral všechno. Ani v natěžené skále nejsou známky perspektivního materiálu, takže mám obavu, že Herinky jsou na dlouho, ne-li zcela, zaniklou lokalitou.

Nedělní program jsme značně zredukovali. Zajeli jsme zkontrolovat lom v Zaječově, abychom se opět přesvědčili, že nic. Poté jsme jeli na pinky na Janovkách. Od loňska tam nikdo nepracoval, tak jsme se pokusili o drobný výkop ve stěně jedné pinky, ale štěstí jsme neměli. Odvezli jsme si pár nevýrazných vzorků železáků. Podobný stav byl i na Babce u Řevnic, ani zde nebyly žádné nové práce, a tak zůstalo u paběrkování.

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

  Tlustice – V luhu

 

  Železák 4×4 cm, Tlustice V luhu

 

  Tlustice – V luhu železité křemeny

 

  Tlustice – V močidlech

 

  Tlustice – V močidlech železité křemeny

 

  Jedová hora

 

  Rumělka 6×5 cm

 

  Rumělka, baryt 8×7 cm

 

  Těškov

 

  Herinky

 

  Zaječov

 

  Železitý křemen 9×7 cm, Janovky

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5