Zájezd Mineralogické sekce Společnosti Národního muzea v Praze

20.05.2023 00:00

Zájezd Mineralogické sekce Společnosti Národního muzea v Praze

20.5.2023, účast za Mallorn: jen já :-)

 

  video  z akce

Galerie Od pana Zdeňka Běhala

 

První lokalita – Strkovice u Žatce, na krystaly sádrovce celkem zklamala. Od naší návštěvy před několika lety na haldičce zjevně nikdo nepracoval a povrch byl vysbíraný. Asi každému se sice povedlo najít nějaký dokumentační vzorek, ale pěknějších krystalů bylo jen pár.

Lokalita u Nechranické nádrže také neměla úplně dobré podmínky, byl vysoký stav vody, a tak břeh k hledání byl dost úzký. Nicméně si tam každý našel pěkné kusy hematitových konkrecí, sem tam nějaký kompaktnější kousek zuhelnatělého dřeva a dokonce, jako novinka, hned u přístupové cesty se daly najít krystaly sádrovce, hojněji a lepší než ve Strkovicích. Sebral jsem tam asi deset křemenů, ale po rozříznutí se ani v jednom bohužel sardion neukázal.

Třetí lokalitou byl Německý Niederschlag. Sem tam zašlo sluníčko, a tak se ve stínu dalo hledat i s UV-A baterkou. Některé fluority mají tak silnou luminiscenci, že jí lze pozorovat i za dne. Bohužel jsem zjistil, že odstín modré a růžové luminiscence těchto fluoritů je v podstatě nemožné vyfotit jak mým foťákem, tak i mobilem. Barvy vychází podivně jinak, a navíc to hází světlé odlesky kde žádné nejsou, takže ani následná úprava snímků není moc možná. Kromě fluoritu se našly nějaké chalkopyrity a měďnaté sekundáry a pár vzorků s galenitem. Lokalita, ze které si každý mohl nabrat co unese :-).

Další lokality byly u obce Mýtinka. Nejprve Mýtinka – ametystová. Již od minulé návštěvy bylo zřejmé, že moc povrchových nálezů nehrozí. Já jsem tam sebral jen jeden menší vzorek. Mýtinka hematitová byla o něco nadějnější, lebníčky sice jen malé, ale nějaké se našly, pár vzorků s krystaly křemene, ale kdo se zajímá o řezání a leštění kamenů, ten tam mohl pár nadějných kamínků posbírat.

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

  Hledání sádrovců ve Strkovicích

 

  Lokalita u Nechranické nádrže

 

  Nechranice, zuhelnatělá dřeva

 

  Hledání sádrovců u Nechranické nádrže

 

  Niederschlag

 

 

  UV aktivní fluorit, Niederschlag

 

  Řezaný fluorit Niederschlag

 

  Mýtinka - ametystová

 

  Řez křemen po barytuy, 4x4 cm, Mýtinka - asmetystová

 

  Mýtinka - hematitová

 

  Řezané křemen-hematitové hmoty, Mýtinka - hematitová

 

  Řez křemen-hematitové hmoty, 8x8 cm, Mýtinka - hematitová

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5