Velikonoční Podkrkonoší

08.04.2023 00:00

8. – 10.4.2023, účast: 5 osob

V sobotu jsme zahájili na polích u Libuně. Obešli jsme hájek kolem dokola, ale jen menší pruh nad nádražím byl zoraný a opršelý. Na ostatních polích již rostlo osení. Nějaké pecky jsme našli, ale žádná sláva. Na poli u Kněžnice již bylo natolik vzrostlé obilí, že se hledat nedalo. Další, pole u Cidliny bylo zorané a celkem opláchnuté, ale toto pole je holt chudší. Něco jsme našli, Mirek docela velký kus, uvidíme po říznutí. Pole u Železnice bylo také již s obilím, takže nic moc. Lom Doubravice tentokrát neposkytl acháty, ale docela pěkné vzorky chryzokolu, dokonce i s mědí. Poslední zastávkou byla lokalita karneolů Balka. Hlavní lokalita byla zarostlá a nehledatelná, lokalitu za rozcestím upravují na geopark. Nálezy byly v čerstvě překopaném zplanýrovaném povrchu celkem dobré, ale je zřejmé, že to znamená konec této lokality. Místo pole tam bude zatravněný areál geoparku.

 

V neděli jsme nejprve vyrazili na pole pod Levínem u Levínské Olešnice. Hledatelný byl malý pás uprostřed, ale je to prostě velmi známá lokalita, již se tam nedá najít téměř nic. Pole u JZD bylo o něco lepší, ale nebyli jsme tam sami a bylo dost vysbírané. Další mineralogickou lokalitou byl lom Studenec. Luďkovi se tam podařilo nasbírat nějaké analcimy a „hroznový“ křemen. Našli jsme i pár, ale velmi drobných ametystů a nějakou surovinu na řezání – bílého jaspisu probarveného mědí do zelených odstínů. Poslední lokalitou bylo pole u Studence, kde se celkem zadařilo s prokřemenělými dřevy.

 

Pondělí jsme zahájili kratší návštěvou lomu Proseč, kde jsme nasbírali pár vzorků olivínovcových nodulí, sem tam i s většími krystaly olivínu. Poslední lokalitou akce byl lom Bezděčín. Jedna skupinka šla do lomu a měla štěstí s poměrně dobrým úlovkem achátových pecek. Druhá skupinka hledala na depozitu drceného kameniva, podařilo se pár nadějných pecek, některé s ametystovým lemem na odleptání z kalcitu. Ale u materiálu z Bezděčína je vždy otázkou, kolik se toho rozpadne při řezání na pile.

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

  Pole Libuň

 

  Pole Cidlina

 

  Pole Železnice

 

  Kameny Libuň, Balka a Cidlina

 

  Lom Doubravice

 

  Chryzokoly, lom Doubravice

 

  Chryzokol – detail

 

  Levínská Olešnice, pole Levín

 

  Levínská Olešnice, pole u kravína

 

 

  Lom Studenec

 

  Kameny k řezání, lom Studenec

 

  Hroznový křemen, lom Studenec

 

  Analcim, lom Studenec

 

  Pole Studenec

 

  Zkřemenělá dřeva a jaspisy, pole Studenec

 

  Špalek dřeva, pole Studenec

 

  Lom Proseč

 

  Olivínovec, lom Proseč

 

  Lom Bezděčín

 

  Pecky k rozřezání, lom Bezděčín

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5