Třebíčsko

12.04.2014 00:00

Třebíčsko
12.-13.4.2014, účast Petr Bittner, Vladimír Hofman, Naďa Kafková, Jan Kutý

Sobotu jsme věnovali moravským vltavínům. Započali jsme polem Třebíč – Vídeňský rybník a Třebíč – za poliklinikou. Obě pole byla však již zelená, nehledatelná. Další pole, Slavice – Achtele, Slavice u křížku a Slavice za rybníkem, totéž. Pouze pole mezi lokalitou u křížku a za rybníkem bylo povláčené a celkem opršelé, nalezli jsme však pouze střepy staré keramiky. Další pole, také hledatelné, Slavice - v rybníku, bylo i řádně prochozené, leč odjeli jsme s nepořízenou. Pole u Dalešic – „ke Slavěticím“ i Slavětice – Příchody byla zarostlá. Opět hledatelné a pošlapané bylo pole mezi Slavěticemi a Dukovany. Asi hodinové hledání nic nepřineslo a tak jsme jeli na pole Rešice – u dubu, kde jsem před asi 8 lety našel vltavín 96,5g. Bohužel, i toto pole bylo již zarostlé. Vrátili jsme se tedy ještě jednou na pole mezi Slavěticemi a Dukovany, kde se po další hodině hledání podařil jeden malý, tmavý hnědozelený a bohužel otřískaný vltavínek. Přespali jsme v ubytovně v Třebenicích (https://www.levneubytovani.net/ubytovani/ubytovna-trebenice/), kterou vřele doporučujeme.

 

V neděli jsme cestou jukli na pole u Mohelna, které však bylo uvláčeno čerstvě a neopršelé, takže jsme se příliš nezdržovali a pokračovali do Kojatína. Ametystové pole bylo zarostlé, ale paběrkování ve vykopaných haldičkách každému pár ukázek ametystů dopřálo. Další pole u Bochovic bylo opět zarostlé, ale ve svazích návozů za polem jsme vykopali pár vzorků hradbového ametystu. Poslední lokalitu v Kožlí jsme chvíli hledali. Prvním nálezem byla srnka, patrně zraněná, neboť neutekla a až poté se povedlo najít suťový svah s fluority. Opět jsme jen paběrkovali v suti, ale i tak si každý našel ucházející vzorky. U této lokality jsme se shodli, že zaslouží delší a důkladnější návštěvu někdy jindy.

 

Osvěžením bylo, když jsme se cestou setkali s Vojtou, který nás podaroval vzorky velkých krystalů křemene až křišťálu, který vykopal se sousedem na jeho zahradě v Modlíkově u Havlíčkova Brodu. Jen konkrétní umístění zahrady prý nesmí nikomu prozradit :-).

 pole u Dukovan, jeden vltavín

olámaný vltavínek od Dukovan 1,5 cm, 3g

Rešice u Dubu, tentokrát nehledatelné

paběrkování ve výkopech u Kojatína

 ametyst Kojatín 9x6 cm

Bochovice

hradbový ametyst Bochovice 9x5 cm

srnka u Kožlí

 lokalita Kožlí

fluorit Kožlí 9x5 cm

fluorit Kožlí 5x5 cm

krystal křemene od Vojty 5x5 cm

krystaly křemene od Vojty 12x7 cm

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5