Sokolovsko

07.06.2014 00:00

Sokolovsko
7.-8.6.2014, účast Vladimír Hofman, Jan Hošek, Filip Hošek, Jan Kutý, David Lein

Sobotu jsme započali návštěvou živcového lomu Na Vysokém kameni u Krásna. Hned z kraje jsme vysekali několik křemenných dutin s krystaly potaženými hematitem. Zatím co David s Honzou Hoškem dobývali křemennou žílu s většími krystaly (a zlomili mi při tom kladívko), povedlo se mi najít balvan s krystaly autunitu. Na další hladičce pak Vláďa našel docela velké ametysty a sběry jsme doplnili vzorky různobarevných stromečků wadů. Dík patří vedení lomu, jmenovitě panu Tatýrkovi za povolení vstupu.

Dále jsme pokračovali na peň Huber. Sluníčko přituhovalo a stín nikde, takže aktivita se vytrácela. Přesto jsme nasbírali nějaké vzorky, část z nich si však bude muset počkat na určení. Jasný je fluorit, něco bude wolframit a kasiterit.

Sobotní sběr jsme zakončili na motokrosové dráze u Lokte a karlovarských dvojčat jsme si každý našli bohatě. Opět patří dík vedení motokrosové dráhy za povolení vstupu.

Večer jsme zajeli do kempu Rybářská bašta u vodní nádrže Jesenice. Obsluha na recepci byla želví, 4 skupiny mladík odbavoval tři čtvrtě hodiny. Na nás nějak nezbyly karty na sprchy, že prý bude stejně vše stále otevřené. Nebylo. Ráno měla recepce s prodejem nápojů otevírat v 8:30, když jsme v 9:30 odjížděli, tak tam stále nikdo nebyl. No, a když přičtu, že kemp je hned vedle hlavní silnice, noční hudbu a opilé vyřvávání německé mládeže, tak za těch 520 Kč ten kemp opravdu nestojí. Nedoporučujeme ho.

V neděli jsme zahájili návštěvou pískovny Obilná, kde se dají najít vltavíny. Byla to spíš sázka na náhodu a štěstí, protože nálezy jsou řídké. Hledání komplikovalo ostré slunce a bílý křemitý štěrčík, fakt to bodalo do očí. Bohužel tedy bez nálezu. Ve stěnách pískovny hnízdí množství břehulí.

Pokračovali jsme do lomu v Mokré u Žlutic. Zážitek z poledního sluníčka při cca 34 stupních celsia v černém čedičovém lomu bez stínu při rozbíjení velkých kamenů palicí byl mimořádný :-) … Sebrali jsme několik vzorků zeolitů na trhlinách a v dutinách, na bližší určení si musíme počkat.

Závěr výpravy byl na hyalitech u Valče. Kus před nejstaršími výkopy jsme narazili na téměř čerstvou novou jámu, podle paběrkování v odvalu, které vůbec nebylo marné, soudím, že vydala hojně pěkných vzorků. Zmořeni vedrem jsme prošli okolo původně prvního naleziště na druhý výkop, který byl ale již také zjevně starý a vysbíraný.

Zcela umořeni vedrem jsme se vraceli domů s celkem slušnou nadílkou nových vzorků.

 

 

 

lom Krásno

 

wad v lomu Krásno

 

wad v lomu Krásno

lom Krásno

 

autunit lom Krásno, výřez  4x4 cm

biotit lom Krásno 15x6 cm

křemen lom Krásno 12x6 cm

wad lom Krásno 14x7 cm

peň Huber

molybdenit peň Huber 7x6 cm.

wolframit peň Huber 9x6 cm

užovka peň Huber

ta jen syčí

hledání karlovarských dvojčat na motokrosové dráze

karlovarská dvojčata, úroda na lokalitě

karlovarská dvojčata Loket, větší 5x4 cm

marné hledání vltavínů v pískovně Obilná

hnízda břehulí v pískovně Obilná

pulci v pískovně Obilná

lom Mokrá u Žlutic

 zeolit lom Mokrá u Žlutic 10x9 cm

Valeč u Podbořan

Valeč u Podbořan

hyalit Valeč, větší 6x3 cm

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5