Severní Morava

05.07.2023 00:00

5.–9. 7. 2023

 

účast: průběžně 3 až 7 osob

 

Středa 5. 7. 2023

Započali jsme lomem Libodřice. Oproti minulým návštěvám se nálezová situace mírně zlepšila. Našli jsme několik vzorků prehnitu a axinitu, zeolit? a povlaky pyritu. Mimořádným nálezem byl kus horniny s (bohužel) uraženými kostkami pyritu o hraně až 2 cm. Dalším navštíveným lomem byli Markovice. Zde jsme byli spíše zklamáni, našlo se pár kusů prehnitu a brzy nás vyhnala bouřka. Pokračovali jsme do starých lumků u Přibyslavic. Luděk ke svému překvapení zjistil, že první z lumků je zcela zarostlý a již leta v něm zjevně nikdo nepracoval. V lůmku s jezírkem jsme našli pouze drobné vzorky s almandinem, bohužel jen lomná zrna v hornině. Štěpánovi se podařilo najít jediný, ale opravdu pěkný krystal almandinu. Poslední navštívenou lokalitou byly Mladotice, kde by měly být almandiny v černobílém horninovém matrixu, zajímavé k výbrusu a vyleštění. Lokalita je nad řekou v prudké stráni pod kostelem, silně zarostlá a nepřístupná, nikde jsme nenašli výchoz tohoto materiálu. Nikdo zde nepracoval léta, kamení je obrostlé mechem a díky blízké vodě je tam spousta komárů a jiného hmyzu.

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

  Lom Libodřice

 

  Libodřice, prehnit a axinit, 7×6 cm

 

  Libodřice, prehnit a axinit, 7×7 cm

 

  Libodřice, pyrit, 13×7 cm, největší kostka 2 cm

 

  Lom Markovice

 

  Markovice, prehnit, 15×10 cm

 

  Lůmek Přibyslavice u Čáslavi

 

  Přibyslavice, almandin, 4×3 cm, foto Š. Drahuský

 

 

Čtvrtek 6. 7. 2023

První z lokalit tohoto dne byl lom Březinka u Slatiny. V nadloží těžených partií bentonitových jílů s bohatým prouhelněním jsou vápence, kde se na trhlinách a puklinách tvoří krasové útvary a v mohutnějších akumulacích kalcitů a aragonitů jsou dutiny s krystaly kalcitu. Podařilo se nám najít větší množství jak krasových útvarů, stalagmitových i stalaktitových krápníčků a dalších krasových útvarů, tak i dutin s krystaly. Některé zdejší kalcity mají mít dle článku v časopise Minerál (č. 2022-06, str. 510) světle žlutozelenou luminiscenci v UV-A záření. To se nám nepotvrdilo, všechny vzorky mají ve spektru UV-A/B/C luminiscenci intenzivně bílou (nejvíce v UV-A). Odtud jsme pokračovali do Bludova u Šumperka. Zdejší lůmek v minulosti poskytoval surovinu pro okrasnou i šperkařskou výrobu, nazývanou „bludovit“. Jde o křemenný matrix s hojnými hnědočervenými granáty a vrostlicemi epidotu. Po vyleštění je zajímavá právě ta kombinace bílé, hnědočervené a zelené barvy. Lůmek se značně rozšířil, přibylo patro a těží se zjevně na kamenivo. Je škoda že se takto ničí zásoby zajímavé suroviny na obyčejný štěrk do silnice. Oproti minulým návštěvám kvalitního materiálu ubylo, již nešel sbírat, musel se hledat. I tak jsme si na rozřezání a zpracování nějaký pěkný materiál odnesli.

 

  Lom Březinka u Slatiny

 

  Březinka u Slatiny, kalcit, 9×4 cm

 

  Březinka u Slatiny, kalcit, 6×5 cm

 

  Březinka u Slatiny, kalcit, 14×9 cm

 

  Březinka u Slatiny, kalcit, 14×9 cm v UV-A

 

  Březinka u Slatiny, kalcitový krápník, 15×15×20 cm

 

  Lůmek Bludov

 

  Bludov, bludovit s granáty – řez 7×4 cm

 

  Bludov, bludovit s granáty a epidotem - řez 7×6 cm

 

Pátek 7. 7. 2023

Ráno jsme se vydali hledat pegmatitový výchoz zvaný D6E, mezi Sobotínem a Maršíkovem v Jeseníkách. Bod na mapě jsem měl přibližně, takže jsme se prodírali hustým podrostem. Bylo by obtížné ve velmi nesnadném terénu výchoz najít, ale již z dálky jsme slyšeli zvuk kladívka, jak na lokalitě někdo pracoval. Umístění lokality bylo o cca 50 metrů dále, než jsem měl vyznačený bod. Již dlouho nikdo nešel přímo do výchozu, který tam je v krátké štolce obnažený a sběratelé zde zjevně již déle drtí kamení na čím dál drobnější štěrk. Podařilo se nám najít dokumentační drobné beryly, dále bavenit a další drobnosti k určení. Další lokalitou byl známý lůmek ve Střeleckém dole u Vernířovic. Lokalita je zanedbaná, kamení podrcené, přebrané, původní výkopy zasuté, žádná větší práce z poslední doby. Vchod do štoly je vyčištěný, ale zamřížovaný. Posbírali jsme zde pár vzorků s většími lupeny muskovitu a několik kusů písmenkového pegmatitu na rozřezání a vyleštění. Poslední lokalitou byl lom Hraběšice-Krásné. Lom se hodně rozšířil, ale na spodním patře jsme nenašli vůbec nic, na horních patrech jeden vzorek s lupenitými krystaly hematitu, jeden vzorek s jakštakš epidotem a jeden s dolomitem. Ve štěrku jsem si vzal tři kousky masivní epidotové žíly, zkusím říznout a vyleštit.

 

  Pegmatit D6E Sobotín

 

  Pegmatit D6E Sobotín, vzorek s bavenitem, 5×4 cm, bavenit 5 mm

 

  Pegmatit D6E Sobotín, vzorek s bavenitem, detail bavenit

 

  Pegmatit D6E Sobotín, vzorek s berylem, 5×5 cm, beryl 6 mm

 

  Pegmatit D6E Sobotín, vzorek s berylem, detail, beryl 6 mm

 

  Střelecký důl u Vernířovic

 

  Střelecký důl u Vernířovic, muskovit, 6×4 cm

 

  Střelecký důl u Vernířovic, písmenkový pegmatit – řez 12×8 cm

 

  Lom Hraběšice - Krásné

 

  Hraběšice - Krásné, lístové krystaly hematitu, 11×6 cm

 

  Hraběšice - Krásné, epidot detail

 

  Hraběšice - Krásné, epidot, 8×4,5 cm

 

Sobota 8. 7. 2023

V čím dál větším vedru jsme pokračovali do Rudic. V pískovně s v jílem špinavé vodě koupalo pár nadšenců, ale za hodinu a půl jsem našel jen fragment rozbité geody, Luděk jednu malou. Momentálně je lokalita zcela vysbírána. Pokračovali jsme do lomu Dřínová u Předklášteří u Tišnova. Lokalitou i s výkladem nás provedl místní sběratel Drahoš Šikola. Ve forotě na horním patře jsme nenašli nic a odešli bychom s prázdnou, nebýt toho, že nějaký dobrodinec, buď jiný sběratel, nebo bagrista z lomu nechal u stěny, kousek od bagru hromádku asi šesti vzorků s pěknými kalcity. Pan Šikola nás potom pozval domů, předvedl nám svou sbírku a obdaroval nás dalšími zajímavými vzorky z Dřínové.

 

  Rudice – pískovna

 

  Lom Dřínová

 

  Dřínová, kalcit, 28×16 cm

 

  Dřínová, kalcit, 12×9 cm 

 

  Dřínová, kalcit, 12×9 cm v UV-B

 

Neděle 9. 7. 2023

Poslední den jsme zahájili návštěvou lomu Pohled u Havlíčkova Brodu. Našli jsme nějaké krystaly kalcitu, křemene a arzenopyritu a opět i vzhlednou komplexní rudninu – pyrhotin, chalkopyrit a arzenopyrit v křemenném matrixu. Oproti minulým návštěvám bylo v rudnině více arzenopyritu, neobsahovala však scheelit. Jako úplně poslední lokalitu akce jsme navštívili lom Stříbrná Skalice. V úmorném vedru jsme obešli horní dvě patra. Občas se daly najít ne moc kvalitní a více či méně omlácené dutiny s krystaly kalcitu (s výraznou červeno višňovou luminiscencí v UV-B záření), žíly a drobné krystaly fluoritu, který má v UV-A klasickou modrou luminiscenci. Zajímavý byl nález menších vzorků s krystaly kalcitu potaženými vrstvičkou hematitu vytvářející efekt zlaté barvy. Obdobně vypadající vzorky na krystalech křemene jsou známé z lomu Těškov.

 

  Lom Pohled u Havlíčkova Brodu

 

  Pohled u Havlíčkova Brodu, pyrhotin, chalkopyrit, arzenopyrit, 7×6 cm

 

  Pohled u Havlíčkova Brodu, chalkopyrit, arzenopyrit, 7×6 cm

 

  Pohled u Havlíčkova Brodu, chalkopyrit, arzenopyrit - detail

 

  Lom Stříbrná Skalice

 

  Stříbrná Skalice, kalcit s povlakem hematitu, 7×4 cm

 

  Stříbrná Skalice, fluorit – výřez 6×4 cm

 

  Stříbrná Skalice, fluorit – výřez 6×4 cm

 

  Stříbrná Skalice, fluorit – výřez 6×4 cm v UV-A

 

  Stříbrná Skalice, kalcit, výřez 8×6 cm

 

  Stříbrná Skalice, kalcit, výřez 8×6 cm v UV-B

 

  Stříbrná Skalice, kalcit, 13×8 cm

 

  Stříbrná Skalice, kalcit, 13×8 cm v UV-B

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5