Roztyly, Rokle u Kadaně a Příbram

08.05.2021 00:22

Roztyly, Rokle u Kadaně a Příbram

8.5. a 9.5.2021

 

Účast v sobotu 6 osob, v neděli 4 osoby.

 

V sobotu jsme vyrazili do pískovny Roztyly. Jako obvykle jsme nasbírali poměrně dost jaspisů, po rozříznutí se v jednom objevila i achátová kresba, ve druhém pseudomorfózy po barytu. Jaspisů je ve tříděné hrubé frakci poměrně dost, většina však fádních, jednobarevných. Samozřejmě méně je těch pestřejších. Oproti hledání a kopání podobných vzorků na klasických nalezištích Krušných hor je zde však poměr čas / počet / kvalita výrazně lepší :-).

 

Odtud jsme pokračovali na Rokli u Kadaně, protože kamarád nám avizoval, že ve vrchní části haldy před 14 dny nasbírali značné množství aragonitů a aragonitových pseudoachátů. Většina účastníků se pustila do sbírání na horní plošině haldy, s velmi podprůměrným výsledkem oproti loňským návštěvám. Já jsem vsadil na další kopání v boku haldy. Provedl jsem dva výkopy velikosti pro stojícího střelce a výsledkem této téměř celodenní dřiny byly tři nevelké vzorky. Takže, přátelé, další jednorázově vyplundrovaná lokalita. Jak jsme později zhodnotili a shrnuli poznatky, tak si někdo zaplatil bagr a nechal vytáhnout produktivní přední a boční část nahoru, rozhrnout jí a následně jí vysbíral. Kamarád, co tam byl před čtrnácti dny po dotyčném ještě poměrně úspěšně paběrkoval, naše skupina byla již zjevně několikátá v pořadí paběrkování. Dokud haldu nezačnou odtěžovat, nebo na ní třeba znovu něco navážet, tak nálezy nejsou moc perspektivní. Vzhledem k charakteru lokality (navážka), samozřejmě nelze vyloučit náhodné pěkné nálezy.

 

Pro velký úspěch minulé výpravy jsme v neděli vyjeli ještě jednou do Příbrami na uranáče. Opět jsme nasbírali dost vzorků smolince, ale již to nebyl takový úspěch jako při minulé akci. Tentokrát jsme se na haldách postupně setkali s řadou kolegů, takže jsme popovídali a strávili příjemné odpoledne ve kterém na nás shora pražilo sluníčko a zezdola uraninit :-) …

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

  Hrubá frakce na pískovně Roztyly

 

  Roztyly, říznuté jaspisy, nejdelší 12 cm

 

  Na čele haldy Rokle u Kadaně je patrné odbagrování produktivní části

 

  Příbram – Luděk přebírá nalezené smolince

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5