Pískovny Kostomlátky a Otradovice

25.11.2018 00:00

Pískovny Kostomlátky a Otradovice
25.11.2018účast: jeden účastník

Na besedě Mineralogické sekce Společnosti Národního muzea jsem viděl zajímavé řezy černých dřev, které měly údajně pocházet z pískovny u Lysé nad Labem. Podle satelitní mapy jsou poblíž Lysé nad Labem tři pískovny. Tu nejbližší – mezi Dvorci a Starou Lysou jsem vyloučil, neboť to je rekreační a rybářská lokalita, zjevně již bez těžby. Zbývala tedy pískovna blíže k Nymburku – Kostomlátky a druhá, blíže Staré Boleslavi – Otradovice.

Začal jsem u Kostomlátek. Obešel jsem celou pískovnu a zaujaly mne bizarní kmeny starých stromů, které zjevně ležely dlouho ve vodě. Jinak jsem v Kostomlátkách ve štěrku našel jen dva menší úlomky zkřemenělého dřeva, pouze dokumentační hodnoty.

Pískovna Otradovice je několikrát větší. Opět jsem našel pouze dva kousky zkřemenělého dřeva, jeden je však již barevnější a bude mít smysl ho zkusit říznout. Dále jsem našel kus červeného jaspisu, ten však bude patrně jednobarevný a tedy nezajímavý. Až v nejzadnějším koutu pískovny, těsně před odchodem jsem našel menší achátek, takže tato pískovna není asi úplně neperspektivní. Ostatně přítomný pracovník pískovny mi i potvrdil, že do pískovny mineralogové občas chodí. Zjevný problém u této pískovny je, že hrubý štěrk a valouny, mezi kterými by mohly být zajímavé nálezy se rovnou od třídičky odváží, patrně někam na drtičku, takže materiálu zajímavé velikosti je tam málo.

Ani v jedné z pískoven jsem významnější nález zkamenělého dřeva neučinil. Až na následující mineralogické burze Svět minerálů jsem zjistil, že jsem se na dřevo na besedě v Muzeu měl podívat lépe. Ono to je opravdu dřevo – nikoli zkamenělé. Zjevně jde o řezy větví oněch kmenů vytažených z vody v pískovně u Kostomlátek … :-).

 

Publikované fotografie spolek Mallorn

 

 

  Pískovna Kostomlátky

 

 

  Úlomky zkřemenělého dřeva Kostomlátky, větší 5×4 cm.

 

 

  Kmeny stromů Kostomlátky

 

 

  Povrch kmene Kostomlátky

 

 

  Řezy větvemi z Kostomlátek na burze

 

 

  Pískovna Otradovice

 

 

  Úlomky zkřemenělého dřeva Otradovice, větší 6×5 cm

 

 

  Achát Otradovice, 6×3 cm

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5