Novopacko

29.03.2024 00:00

29.-31.3.2024

Novopacko

 

účast: první den 12 osob, na celou akci 9 osob

 

První lokalitou byla pískovna Obruby, kde by se měly dát najít acháty, chalcedony a jaspisy. Moc nás nenadchla, našli jsme pouze par drobnějších chalcedonků. Pokračovali jsme na pole u Libuně. Pole již bylo zarostlé osením, ale i málo opršelé, takže nálezy byly skromné. I tak jsme na poli nebyli sami, hledali i další skupinky. O něco lepší byla situace na poli u Kněžnice, odkud nás bohužel po chvíli vyhnal snadmajitel. To se nám zde léta nestalo. Dalším bylo pole u Cidliny. Také již bylo trochu zarostlé, ale Luďkovi se podařil celkem pěkný nález achátku s ametystem uprostřed. Popojeli jsme i k poli nad Železnicí. Ještě nebylo oseté, ale bohužel ani opršelé a najít se daly jen zlomky chalcedonů a achátů. Závěr pátku byl v lomu Doubravice. Poslední dobou je tento lom takovým Václavákem, kromě nás tam zrovna byly další tři skupiny. Našli jsme nějaké vzorky chryzokolu, ale jinak v podstatě nic.

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

  Pískovna Obruby

 

  Pole Libuň

 

  Pole Kněžnice

 

  Pole Cidlina

 

  Achát, Cidlina, 6×2 cm

 

  Pole Železnice

 

  Lom Doubravice

 

  Polní sběry připravené na říznutí

 

V sobotu jsme jeli nejdříve na Stupnou. Kamarád Lukáš identifikoval pole, na kterém jsme před třiceti lety nacházeli zkřemenělá dřeva – jiskřivce. Dnes tam všude jsou louky, a ačkoli rozryté od divočáků, nepodařilo se nám na nich najít ani drobné úlomky. Soustředili jsme se proto na polní cesty v okolí. Sem tam se v cestě nějaký drobný vzorek zatřpytil, ale velikost jen tak do dvou, tří centimetrů. Již jsme chtěli s nepořízenou odejít, když si Luděk všiml písčitého břehu cesty u lesa a zkusil do něj hrábnout. A již jsme kopali jeden araukarit – jiskřivec za druhým. Úplná mineralogická horečka. Svah jsme po sobě samozřejmě zase zahrabali a měli jsme co dělat, abychom ten náklad nálezů vůbec donesli k autům. Od Stupné jsme popojeli na pole u Studence, kde jsou také zkřemenělá dřeva – araukarity, ale i jaspisy a vzácněji chalcedony a acháty. I tady se tašky uspokojivě zaplnili a na závěr nám místní mladíci ukázali krásně probarvený kmínek, který zde našli při bagrování základů chaty. Další mineralogickou lokalitou byl lom Studenec. Zde jsme moc úspěchů neměli, Luděk našel nějaké chryzokoly, Karel objevil pár balvánků se sice drobným, ale mimořádně lesklým ametystem. Já jsem tentokrát v lomu nesebral nic. Následovalo pole v Levínské Olešnici u kravína. Pole bylo, až na dva dost čerstvě zorané pruhy již notně zarostlé a málo opršelé a v podstatě zase jen menší zlomky achátů a sem tam (i větší) chalcedon, ale fádní, šedý, bez kresby. Poslední lokalitou bylo pole Balka u Nové Paky. Tam naopak byly podmínky výborné a každý si naplnil tašku karneoly. U osady Balka je i nově vybudovaný geopark, kde jsou vystaveny velké kusy zkřemenělých stromů.

 

  Výkopy u lesní cesty, Stupná

 

  Dřeva – jiskřivce, Stupná, foto Karel L.

 

  Pořádný špalek jiskřivce, Stupná, foto Karel L.

  Dřeva – jiskřivce, Stupná

 

  Jiskřivec, Stupná 8×4 cm

 

  Studenec – pole, foto Luděk K.

 

  Studenec – vybagrovaný špalek dřeva

 

  Dřeva a jaspisy, Studenec – pole

 

  Studenec – lom

 

  Studenec – lom, desková odlučnost horniny

 

  Cryzokol 7×6 cm, Studenec – lom

 

  Levínská Olešnice, pole U kravína

 

  Nová Paka – pole Balka

 

  Nová Paka, Balka, geopark, foto Karel L.

 

  Nová Paka, Balka, geopark

 

  Karneoly, Nová Paka – Balka

 

  Karneol 8×2,5 cm, Nová Paka – Balka

 

Nedělní kamenobraní jsme započali návštěvou lomu Košťálov. Zde jsme neuspěli, pektolit jsme našli jen drobné, dokumentační a zvětralé vzorky, pár vzorků s drobnými krystaly kalcitu, jinak nic. V lomu Proseč u Semil si oproti tomu každý nasbíral olivínovcových nodulí, co hrdlo ráčí, někteří se věnovali i hledání jednotlivých větších zrn olivínu. Předposlední byla návštěva lomu Bezděčín. Hlídač nás pozval na panáka vodky a pak jsme se již rozdělili, někdo šel hledat do lomu, někdo jen na haldy tříděného kameniva. Nálezy „pecek“ byly bohaté, ale jaký bude výsledek se teprve pozná, až se pecky rozříznou. Pecky z Bezděčína jsou z 95 % čistý kalcit, nebo čistý křemen, nebo křehké kašolongové vrstvičky, které se při řezání rozsypou. Tak každá dvacátá pecka ukáže pěkný achát, nebo ametyst v dutině. Několik ametystů vhodných k leptání se našlo také. Poslení byla návštěva Jeřmanic u Liberce. Zde se ve staré, středověké, haldovině dal najít wolframit, scheelit a fluorit. Na místě však dnes stojí rodinné domky se zahradami. Doufali jsme, že tam někde bude třeba nějaký výkop, nebo navezená haldička kamení vybraná ze zahrádky, ale nepoštěstilo se. Zde jsme nenašli ani dokumentační vzorek.

 

  Lom Košťálov, foto Luděk K.

 

  Lom Proseč

 

  Lom Proseč, sloupcová odlučnost čediče

 

  Olivínovec, lom Proseč, foto Miroslav N.

 

  Olivínovce, lom Proseč

 

  Olivínovec, lom Proseč 9×6 cm, zrno olivínu 8 mm

 

  Lom Bezděčín, foto Luděk K.

 

  Lom Bezděčín, haldy drceného kameniva

 

  Pecky k rozříznutí, lom Bezděčín

 

  Vyleptaný ametyst, lom Bezděčín

 

  Hromádka nálezů z akce. foto Miroslav N.

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5

bankovní spojení:
FIO banka, č. ú: 2900654690/2010
IBAN: CZ6120100000002900654690