Novopacko

16.04.2013 00:00

16.-21.4.2013, účast: Petr Bittner, Lukáš Gavlovský, Štěpán Gavlovský, Vladimír Hofman, Jaroslav Kabrhel, Naďa Kafková, Jan Kutý, David Lein a Miroslav Novák

První sobotní lokalitou byl lom Smrčí u Semil. Jako obvykle zde bylo bohatě olivínů, jak v nodulích, tak i volných zrn sbíraných na drobnější frakci drceného kameniva. Dlouho jsme se nezdrželi a pokračovali jsme do lomu Frýdštejn–Bezděčín, kde bylo oproti loňsku více pecek achátů a méně ametystu. Jak sběry ve výsledku dopadnou, se pozná až po rozřezání pecek a vyleptání ametystů. Po velmi dobrém obědě v penzionu Sport ve Frýdštejně (doporučujeme) jsme pokračovali na pole u Morcínova. Tam jsem poněkud zakufroval na vedlejší kopec, takže na správnou lokalitu nás dovedl Vláďa Hofman :-). Pole bylo čerstvě uvláčené, neopršelé, takže nálezy byly spíše slabší. Poslední sobotní lokalitou bylo pole nad Železnicí. To nás také zklamalo, buď bylo dokonale vysbíráno, nebo již skutečně po letech usilovného sbírání nemá mnoho co nabídnout.

V neděli jsme začali lomem Kyje-Doubravice. Od loňského roku došlo ke změnám, bohužel k horšímu. V lomu se začala nově těžit pravá stěna, tvořená drobnozrnným melafyrem, kde je v peckách pouze kalcit. Druhá etáž, kde se kopaly acháty a ametysty, je zasypaná rampou z hlíny, odbagrované z nově vytvářené třetí etáže, která je však nad vrstvami, kde lze najít nějaké vzorky. Odtud jsme pokračovali k poli u Kněžnice, které však bylo z většiny zarostlé a tedy nehledatelné. Další lokalitou bylo pole u Libuně. Konečně dobře opršelé a ne příliš vysbírané. Od Libuně si každý odnesl dost pecek, i když spíše středních a menších, žádný mimořádný nález se nekonal. Z Libuně jsme zamířili na lom ve Studenci. Kilometr před Studencem se nám zavařilo jedno auto, takže část výpravy dojela do Studence, část se tam vydala pěšky a chudáci řidiči jeli místo minerálů hledat nějaký autoservis. Lom Studenec byl bohužel po zimě vybraný, zjevně žádné nové odstřely, takže jsme spíše paběrkovali. Daly se najít zeolity, hlavně kalcit a analcym, ojediněle byla dutina vyplněna lístky bílého barytu. Petr našel slibnou achátovou pecku, které nebývají ve Studenci zcela běžné.

 

sběr olivínů ve Smrčí (foto:David Lein)

olivín (foto:David Lein)

lom Frýdštejn (foto:David Lein)

 

vyleptaný ametyst, Frýdštejn (10 x 7 cm) (foto:David Lein)

achát, Frýdštejn (15 x 10 cm) (foto:David Lein)

sběr u Morcínova (foto:David Lein)

lom Kyje-Doubravice (foto:David Lein)

pole u Libuně (foto:David Lein)

achát, Libuň (4 x 3,5 cm) (foto:David Lein)

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5