Novopacko

04.04.2015 00:00

Novopacko


4. - 6.4.2015, účast Petr Bittner, Petr Havránek (v neděli), Vladimír Hofman, Jan Kutý, David Lein, David Mareš, Karel Martínek a Miroslav Novák

 

V sobotu jsme si dali sraz u pole před Levínskou Olešnicí. Když jsme zjistili, že je zasněžené, tak jsme prohodili program původně plánovaný na neděli a vydali jsme se k Libuni, Bahna hromada, ale nějaké pecky jsme nasbírali, byť to zdaleka nebyly takové žně jako minulý rok. Pokračovali jsme lomem Kyje-Doubravice. Tam to bohužel už řadu let je marný, je marný, je marný … Na poli u Železnice se nějaká droboť nasbírat dala. Na večer jsme se zastavili ve Studenci u kamaráda Ládi, místního sběratele Luďka Běhounka a shlédli jsme nádhernou sbírku, zejména místních, achátů, ale i vltavínů a dalších minerálů. Špekem byly diamanty, zlato, platina a další zajímavosti vyrýžované u nedaleké Vestřevi.

 

Neděli většina zahájila sběrem karneolu na Balkách, zatím co David s Vláďou si dali dopoledne zimních sportů. Místní domorodec nevraživě zahlížel na naše auta u krajnice a sdělil nám, že nemá rád pražáky. Následující pole na Podlevíně byla jako obvykle na nálezy chudá a tak jsme pokračovali na v sobotu ještě zasněžené pole před Levínskou Olešnicí. Sníh sice roztál, ale pole bylo uválcované a neomoklé, takže nálezů také mnoho nebylo. Tradičně bohaté bylo Hofiho pole u kravína, byť většina pecek je tam pouze chalcedonová. S Davidem a Vláďou jsme se pak sešli v lomu ve Studenci. Tentokrát se povedlo najít několik pěkných ukázek s krystaly křemene, ametystu a kalcitu. Na závěr jsme zajeli na Rovně nad Dolní Kalnou. Dolní pole byla již dost zarostlá, ale horní čerstvě zoraná a řádně rozbahněná. Pár nadějných pecek jsme tam našli.

 

V pondělí jsme jeli do lomu Košťálov. Dle videa od Vaňka se loni našly na páté etáži pektolity, tak jsme vyrazili rovnou tam. Našli jsme i místo po odtěženém odstřelu kde zřejmě byly, ale ve zbytcích jsme našli již jen drobné žilky pektolitu a pár vzorků s krystaly kalcitu. Něco jsme popaběrkovali a šli zkusit štěstí o patro výš. Zhruba uprostřed Petr objevil vzorky s drobnými čirými krychličkami, půjde zřejmě o chabazit. Pak jsme šli zkusit naopak o patro níž a skutečně, na 6. etáži vlevo nás to čekalo :-). Krásná široká žíla pektolitu po celé délce řezu stěny a pod ní hromada kamení se skvostnými vzorky, bílými i krásně růžovými. Každý si nahamounil do sytosti. Následující lom Smrčí s olivíny zklamal. Oproti předchozím třem rokům zanedbatelně olivínovců, zjevně nyní těží partie bez olivínu a návštěva se nevyplatí. Stejně tak zklamal i závěrečný lom Frýdštejn – Bezděčín, Zjevně zpracovávají surovinu z loňského odstřelu z čela lomu, které je na acháty i ametysty chudé. V samotném lomu je již poměrně málo odstřeleného materiálu a tak je naděje na brzký nový odstřel, doufejme do zajímavějších partií.

 

Z výpravy si každý odvezl množství pecek a lze jen popřát štěstí při jejich zpracování. Skvostem byl nalezený pektolit.

 

pole u Levínské Olešnice v sobotu, foto D.Lein

pole u Libuně

a s tímhle chodit celý den

kukuč

lom Kyje-Doubravice

pole u Železnice

hledání ve vánici

a vaří tam krocaní guláš

Studenec

u místního sběratele Luďka Běhounka

Balka, karneol 5x3 cm

pole u Levínské Olešnice v neděli

Studenec, ametyst, výřez 5x4 cm

Hofiho pole u kravína nad Levínskou Olešnicí

lom Studenec, foto David Lein

kalcit, lom Studenec, foto David Lein

Rovně achát 4x3 cm

Rovně, achát 5x3 cm

pole Rovně, foto David Lein

 

lom Košťálov, chabazit, výřez 0,5 cm

Košťálov pektolit 7x6 cm

Košťálov, pektolit 7x7 cm

lom Košťálov v Želechovském údolí, foto David Lein

lom Košťálov, žíla pektolitu ve stěně, foto M.Novák

lom Bezděčín-Frýdštejn, a zase chumelí

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5