Měděnec

06.05.2023 00:00

Měděnec

6.-8.5.2023, účast: 7 osob

 

Sobotní program začal návštěvou lokality Horní Halže – Černá. Pod cestou tam je poměrně rozsáhlá plocha po nových výkopech, křemenné hmoty samozřejmě vysbírány, ale daly se najít kusy masivního, kovového hematitu, tak zkusíme nějaký řez. Stejně tak jsou nové výkopy na lokalitě Horní Halže – Červená. Kameny s typickou karneolovou kresbou jsme na povrchu žádné nenašli, paběrky, co jsme tam nasbírali nevyšly po rozřezání moc zajímavě. Pokračovali jsme na lokalitu Mýtinka – epidotová. Lokalitu se nám podařilo najít, někdo tam zjevně pracoval i s vrtačkou, ale mi jsme se nepouštěli do větších prací, paběrkovali jsme z vykopaného materiálu. Dále jsme popojeli k potoku směrem k Údolíčku, v korytě se Vojta našel velmi nadějné karneolové acháty, co jsem našel já, tak po nařezání nic moc. Následovaly známé lokality u Mýtinky, ametystová a hematitová. Ametystová Mýtinka byla od poslední návštěvy opět překopaná jinak, ale tam se stále dokola obrací materiál již mnohokrát překopaný, takže jen menší paběrkování. Hematitová Mýtinka byla čerstvě převrstvená důkladněji, bohužel materiál nebyl omytý, ale i tak se povedlo pár nadějných kusů křemenné suroviny k řezání najít. Lebníkové hematity jen málo a malé. Když jsme vyšli z lesa, tak hned za námi vyjela policie, kterou na nás někdo z místních zavolal. Vzhledem k tomu, že bylo patrné že jsme nikde nic nekopali, tak si s námi policajti jen přátelsky popovídali, nechali si ukázat nálezy a popřáli nám štěstí v dalších sběrech. Den jsme zakončili návštěvou bývalého těžebního závodu na Měděnci. Kromě strojovny jsou všechny stavby, včetně skipové věže zbourány a areál je volně přístupný. Nasbírali jsme si nějaký magnetit a našel se jeden pěkný vzorek epidotu, jinak jen hlušina na menších haldičkách.

 

  Horní Halže - Černá

 

  Řezy hematit, Horní Halže - Černá

 

  Řez kovový hematit 9x6 cm, Horní Halže - Černá

 

  Horní Halže - Červená, foto L. Kráčmar

 

  Řez křemen 9x6 cm, Horní Halže - Červená

 

Mýtinka - epidotová

 

  Řezy epidot, Mýtinka - epidotová.

  Epidoty, Mýtinka - epidotová

 

  Epidot 12x9x5 cm, Mýtinka - epidotová

 

 Údolíčko - potok

 

  Řezy křemenné hmoty, Údolíčko - potok

 

  Mýtinka - ametystová, foto R. Brož

 

  Řezy křemenných hmot, Mýtinka - ametystová

 

  Řez křemen 9x6 cm, Mýtinka - ametystová

 

  Mýtinka - hematitová

 

  Řezy křemenných hmot, Mýtinka - hematitová

 

  Řez křemen 8x8 cm, Mýtinka - hematitová

 

  Hematit 7x5 cm, Mýtinka - hematitová

 

  Měděnec - závod

 

  Magnetit, Měděnec

 

  Magnetit 9x7x4,5 cm, Měděnec

 

 

V neděli jsme nejprve jeli na lokalitu jaspisů u Přísečnice. Lokalitu jsme, zřejmě pro vysoký stav vody, nenašli. Pokračovali jsme na Ciboušov. Na to, že jde o chráněné území, je lokalita řádně rozkopána. Po kopáčích tam zůstal i krumpáč, boty, rukavice a spousta dalšího bordelu. Část z něj Roman posbíral a odnesl. Sebrali jsme si z povrchu pár dokumentačních vzorků masivního jaspisu. Z Ciboušova jsme přejeli na Kláštereckou Jeseň. V lese tam je propadlá štola o délce okolo padesáti metrů, u ústí rozbořené zbytky výdřevy. Údajně se tam kopalo a bagrovalo do hloubky až pěti metrů. Na haldičkách okolo jsme opět nasbírali nějaké dokumentační vzorky s jaspisem, karneolem a ametystem. Po krátkém přejezdu jsme navštívili lokalitu po těžbě hematitu a fluoritu, Hradiště u Kadaně. Opět jsme paběrkovali, fluorit a lebník se objevoval spíše náznakově, z hematito-křemenných hmot jsme něco nasbírali na rozřezání. Poté jsme se vrátili k Měděnci a podívali se na stav lokality pinky Kryštof. Rozhrabaná je pořádně, ale na povrchu téměř bez šance nálezu. Nedaleko pinky Kryštof objevil Michal další hrabaniště, o kterém jsme ani nevěděli a které bude do budoucna možná i perspektivnější. Pracovně jsem lokalitu nazval pinka Michal :-). Daly se tam najít vzorky s krystaly křemene a méně i ametystu. Den jsme završili večerní až noční návštěvou lokality Volyně. V šeru jsme s pomocí UV světla nasbírali vzorky křemeno-fuoritové žiloviny s krystaly, zrny a povlaky scheelitu. Scheelit má v UV-C silnou modrobílou luminiscenci, fluorit v UV-A luminiscenci světleji modrou.

 

  Ciboušov

 

  Ciboušov

 

  Řezy jaspisů, Ciboušov

 

  Řez jaspisu 9x4 cm, Ciboušov

 

  Klášterecká Jeseň

 

  Klášterecká Jeseň

 

  Řezy karneolové jaspisy, Klášterecká Jeseň

 

  Řez karneolový jaspis 4x3 cm, Klášterecká Jeseň

 

  Hradiště u Kadaně

 

  Řezy křemen-hematitové hmoty, Hradiště u Kadaně

 

  Řez křemen-hematitová hmota 8x7 cm, Hradiště u Kadaně

 

  Lokalita Volyně, foto R. Brož

 

 

  Scheelit, Volyně

 

 

  Scheelit, Volyně

 

 

 Scheelit, Volyně

 

V pondělí jsme vyrazili na staré haldy po těžbě u Kovářské. Nasbírali jsme si bohatě suroviny k řezání, fluorito-barytové žiloviny. Baryt mám obavu moc k leštění nebude, je hodně měkký, rozpadavý, na pile i při omývání se sype. Fluorit oproti tomu je v zajímavých barvách a kompaktní, na ten se těším až ho vyleštím.  Cestou z lokality jsme projížděli stádem krav, které volně vyvěraly z otevřené brány farmy přes silnici do lesa :-) … Poslední lokalitou byl německý Niederschlag. Nějak nám nedošlo, že němci asi neslaví výročí konce války, a tak je tam běžný pracovní den, na haldu se intenzivně naváželo. Měli jsme trochu obavu, že nás vyhodí, ale přítomný bagrista si s Luďkem chvíli pošprechtil a nechal nás bez problémů sbírat. Jako obvykle jsme hledali hlavně zelené a žluté fluority vhodné k řezání. Zdejší fluority svítí v UV-A světle růžově, až růžovofialově a namodrale. Mirek našel také pěkný vzorek chalkopyritu.

 

  Kovářská

 

  Řezy baryt, Kovářská

 

  Řez baryt 6x4 cm, Kovářská

 

  Řezy fluorit, Kovářská

 

  Řez fluorit 8x5 cm, Kovářská

 

  Krávy na silnici

 

  Lokalita Niederschlag, foto R. Brož

 

  Řezy fluorit Niederschlag

 

  Řez fluorit 9x9 cm, Niederschlag

 

  Řez fluorit 7x4 cm, Niederschlag

 

  Řez fluorit 7x5 cm, Niederschlag

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5