Liparské ostrovy

04.05.2024 16:24

4.-10.5.2024

Liparské ostrovy

 

účast: 7 osob

 

Ostrov Vulcano:

Bohužel se přitvrzují podmínky pro turisty a tím i komplikuje sběr minerálů. Když jsem byl na Vulcanu na prvních dvou návštěvách (1995, 2001), tak největší davy turistů byly pochopitelně v okolí fumarol na vrcholu Vulcana a dole, přímo v kráteru a pořizovali si detailní fotky krystalů síry ve fumarolách. Kopání síry z fumarol bylo běžnou a častou zábavou mineralogicky naladěných návštěvníků, ostatně vykopaná síra ve fumarolách během několika dnů až týdnu zase „dorostla“. Třetí návštěvu (2013) jsme již naplánovali mimo turistickou sezonu, protože dole začali v sezoně vybírat vstupné a nahoře hrozili pokutami za kopání ve fumarolách. V současné době je u cesty na kráter nainstalovaný semafor a cedule, kde je vstup povolen pouze od 6:30 do 10:30 a od 16:30 do 19:30. Asi aby turista náhodou nedostal úpal, nebo aby záchranáři mohli držet siestu … Trasa je povolena pouze po pravém okraji kráteru na nejvyšší bod a zpět, tedy zcela mimo fumaroly. Vstup do kráteru je zakázán. Prostě „dobroserové“ dobře vědí, co je pro návštěvníka nejlepší a jak zajistit jeho blaho. No, počkali jsme až nebude nikdo v dohledu a proklouzli jsme do oblasti fumarol, kde jsme si něco nafotili a nějakou síru vykopali. Dokonce i bahnité, smradlavé jezírko, kde se vždy blátili turisti je dnes oplocené a uzavřené a výstražná cedule s razítkem obecního úřadu zakazuje vstup pod trestem šesti měsíců, až tří let vězení. Ještě že obsidián se tam dá stále sbírat bez omezení.

 

  Bahenní jezírko, vstup zakázán

 

  Vstup zakázán pod trestem vězení

 

  Kousek od bahniště se v moři od fumaroly pěkně vaří voda, foto Štěpán D.

 

  Sběr obsidiánů ve vyschlém korytě na Vulcanu

 

  Obsidiány Vulcano

 

  Na kráter je vstup povolen pouze v určený čas

 

  a po stanovené trase – mimo oblast fumarol

 

  Kráter Vulcana

 

  Fumaroly na vnitřní straně kráteru

 

  Fumaroly na vnější straně, kam jsme pronikli, foto Martin S.

 

  Sopečné fumaroly, foto Martin S.

 

  Sopečné fumaroly, foto Martin S.

 

  Sopečné fumaroly, foto Martin S.

 

  Sopečné fumaroly, foto Martin S.

 

  Ssopečné fumaroly, foto Martin S.

 

  Nasbírané vzorky síry, foto Martin S.

 

  Parádní vzorek síry, foto Štěpán D.

 

Ostrov Lipari:

Oproti minulým návštěvám se nám podařilo nasbírat daleko více a větších omletých valounků obsidiánu. Vzhledem k tomu, že to bylo na stejné pláži jako minule, je zřejmé, že příboje a asi i nějaké větší bouře valounkové pobřeží docela obměňují. Dříve jsme vybírali oblázky jen čistě černé, vhodné ke štípnutí, ale mezi tím jsem zjistil, že ty „vločkové“, s bílými tečkami, jsou velmi hezké po rozříznutí a vyleštění. K výběru bylo bohatě i pemzy. Velmi pěkná byla krátká návštěva kaňonů v pemzovitém tufu pod pemzovými doly. Na závěr jsme chtěli dojít do pemzového dolu a nasbírat tam kusový obsidián. Sice se nám nepodařilo najít cestu do lomu, ale obsidiánu tam leželo dost i na cestách, takže jsme se bohatě zásobili i tak. Zajímavý byl nález obsidiánu s oranžovým a červeným probarvením, uvidíme, jak bude vypadat po rozříznutí a vyleštění.

 

  Sběr obsidiánových oblázků na pláži ostrova Lipari

 

  Štípnutý obsidiánový valounek, foto Štěpán D.

 

  Pláž Lipari

 

  Obsidiánové oblázky před štípáním

 

  Pemza, pláž ostrova Lipari

 

  Pemzové kaňony

 

  Pemzové kaňony

 

  Sběr kusového obsidiánu na polní cestě, ostrov Lipari, foto Jiří T.

 

  Kusový obsidián, ostrov Lipari

 

  Kusový obsidián, ostrov Lipari

 

Ostrov Stromboli

Jsme bohužel nenavštívili. Čtrnáct dní před naší akcí proběhla na Stromboli nečekaně silná exploze, která zasypala městečko popelem a při které dokonce zahynul nějaký turista. Aktivita Stromboli byla i poté zvýšená a úřady zakázaly výstup na vrchol. Povoleny byly návštěvy pouze s průvodcem a jen do výšky 400 metrů (celková výška je cca 1 kilometr). Za těchto okolností tam nemělo smysl jet. I na Stromboli se situace pro nás dobrodruhy zhoršuje. Při první návštěvě se nahoru chodilo zcela volně, sestoupili jsme i do kaldery a chodili jsme téměř až k sopouchům ze kterých to lítalo. Pak jsme nahoře přespali a dolů se šlo ráno. V době druhé návštěvy tam již chodily návštěvy s průvodci, kteří mrmlali, když tam šel někdo individuálně, protože přicházeli o prašule. I tak jsme tam opět bez problémů samostatně vystoupili a přespali. V době třetí návštěvy již bylo povoleno chodit nahoru pouze s průvodcem, a tak jsme tam pronikli na tajňačku, mimo hlavní trasu. Nyní se již výstup bez průvodce pokutuje.

 

V plánu jsme měli při cestě zpět návštěvu Solfatary u Neapole, Vesuvu a Pompejí. Vesuv a Pompeje navštívila však pouze druhá skupina, neb nám se porouchalo auto, a tak jsme domů předčasně letěli a auto nám do Prahy dovezla posléze odtahovka.

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5

bankovní spojení:
FIO banka, č. ú: 2900654690/2010
IBAN: CZ6120100000002900654690