Krušné Hory – západ

14.06.2020 00:00

11.–14.6.2020, účast Honza, Luděk, Vláďa, Naďa, Roman s Vojtou a Honza s Filipem.

Původně jsme plánovali dvoudenní akci, ale vymysleli jsme k tomu hledání UV aktivních a radioaktivních minerálů na Jáchymovsku.

 

Ve čtvrtek jsme zahájili na dole Otto u Přebuzi. Denní hledání přineslo jen Vojtův nález krystalů záhnědy, cca do 1 cm. Pokračovali jsme na lokalitu hematitů – lebníků na Bludné u horní Blatné. Tam zas uspěl Vláďa s jedním menším lebníkem, jinak to byly drobné paběrky. Další lokalitou byl odval dolu Marie Terezie u Horní Blatné. Pyroluzitu je tam habaděj, ale z naprosté většiny jen zrnité agregáty. Našli jsme pár vzorků s drobnými krystaly, ale žádný mimořádný objev se nekonal. Poslední lokalitou byly staré haldy po uranové těžbě u Abertam, kde jsme však nenašli nic. Po setmění jsme vyrazili opět na haldy dolu Otto u Přebuzi a nasbírali bohatě UV aktivního, zatím neurčeného minerálu s krásně zelenou fluorescencí. Šlo hlavně o drobná zrna v žulové hornině, v menším množství o plochy. Potmě jsme ještě přejeli na haldy u Abertam, kde byly opět v UV zářící zelené povlaky, byť v menším množství. Na jednom místě Vláďa objevil krásně modře zářící úlomky horniny. Zajímavé je, že ona modrá byla vidět pouze pod UV baterkou, ale v UVC (germicidní výbojka s UVC filtrem) žádnou fluorescenci nevykazovala. Budeme muset ještě prozkoumat, nakolik jde o luminiscenci a nakolik o nějaký odraz spektra této baterky.

 

  Přebuz, důl Otto

 

  Přebuz, důl Otto, žula s aktivními UV minerály

 

  Přebuz, důl Otto, žula s UV aktivními minerály

 

  Přebuz, důl Otto, žula s UV aktivními minerály

 

  Horní Blatná, Bludná - foto R. Brož

 

  Horní Blatná, Marie Terezie

 

  Abertamy - foto R. Brož

 

  Abertamy, vzorek s UV aktivními minerály

 

 

V pátek jsme shlédli odval dolu Barbora u Jáchymova, kde byla však intenzivní činnost přetěžování a třídění haldoviny, takže jsme pokračovali na odval dolu Eva v Mariánské-Zálesí. Zde se podařilo najít několik výrazně radioaktivních vzorků, karbonátová žilovina se sfaleritem a vzorek fluoritu – antozonitu. Místní sběratel nás pobavil informací, proč že je okolo prvního patra odvalu kamenná hráz. Prý kvůli zadržování radonu … Nicméně přirozené radiační pozadí tohoto patra nebylo nijak významné (200-300 mikroSv). Zato u paty haldy, kudy ten radon opravdu uniká (je těžší než vzduch) jsme naměřili již pěkných 1.600 mikroSv. Odtud jsme pokračovali na haldu dolu Adam, kde se měly dát najít vzorky eritrínu a bismutu. Trochu jsme kopli, ale nic jsme nenašli. Po setmění jsme se vypravili opět s UV světly, nejprve na Barboru. Překvapilo nás, že oproti haldovině u Abertam a zejména dolu Otto u Přebuzi, zde bylo UV aktivních minerálů velmi málo. Nějaká ta zelená a poměrně více již zmiňované modré, u které však zatím nevíme, zda jde opravdu o luminiscenci. Odval dolu Eva byl v tomto směru ještě chudší. Kromě zeleně a modře svítících minerálů jsme zde našli i tmavě oranžově svítící kalcit (podobný tzv. „děsivci“ z Příbramska) a velmi světle oranžový minerál, ale pouze ve velmi drobných úlomcích.

 

  Mariánská-Zálesí, důl Eva

 

  Mariánská-Zálesí, důl Eva, vzorek s UV aktivními minerály

 

  Mariánská-Zálesí, důl Eva, vzorek s UV aktivními minerály

 

  Mariánská-Zálesí, důl Eva, vzorek s UV aktivními minerály

 

Mariánská-Zálesí, fluorit - antozonit.JPG

 

  Jáchymov, důl Barbora, vzorek s UV aktivními minerály

 

 

Sobotu jsme zahájili návštěvou německé lokality Niederschlag. Vláďa nám u aut říkal: „Vemte si pytle, ať to unesete …“ No, bohužel se ukázalo, že od naší předchozí návštěvy notně pokročila rekultivace a vrch haldy je již zavezen materiálem bez jakékoli zajímavé mineralizace. Naštěstí ještě zůstaly boky hald s původní fluoritovou žilovinou, ve které se dalo najít dost páskovaného fluoritu vhodného k řezání a leštění. Filip dokonce našel dutinu s velmi pěknými krystaly žlutého fluoritu. Dále jsme pokračovali na Mýtinku. Na ametystové Mýtince byl nový poměrně velký výkop a vzhledem k tomu, že vyházený materiál opršel, našli jsme tentokrát hodně kvalitní suroviny na řezání a leštění. Hematitová Mýtinka však opět zklamala, bez většího kopání, které neděláme, se daly najít jen drobné úlomky hematitového lebníku. V závěru dne jsme se ještě podívali na „černou“ Halži. V louce byl drobnější zarůstající výkop, v křovinách okolo několik dalších, ale vše bez nálezů.

 

  Niederschlag

 

  Niederschlag

 

  Niederschlag, fluorit

 

  Niederschlag, fluorit

 

Niederschlag, fluorit

 

  Mýtinka ametystová

 

  Mýtinka ametystová, pseudomorfozy křemene po barytu

 

  Mýtinka ametystová, ametyst

 

  Mýtinka hematitová (někdo ten strom drží)

 

  Mýtinka hematitová

 

 

V neděli jsme nejprve jeli na Rokli u Kadaně. Dá se najít množství drobnějších úlomků aragonitových pseudoachátů, poměrně dost rozbitých aragonitových trubiček do průměru dvou cm a max 4 cm délky. Lepší nálezy jsou ojedinělé a vyžadovaly by hodně práce. Náhodně se mi však podařilo najít jednu velkou „mandli“, která po rozříznutí nezklamala. Druhou lokalitou byl břeh nádrže Nechranice. Dají se tam hledat limonitové konkrece bizarních tvarů („mozky“), prouhelnatělá až prokřemenělá dřeva a valounky křemene s bílým povrchem a červeným jádrem. Ty jsou však velmi vzácné a tentokrát jsme ani žádný nenašli. Přehradu bohužel zrovna napouští, co to jde, a tak je oblast možných nálezů velmi zúžena. Limonitových konkrecí zajímavých tvarů jsme našli dost, bylo i nějaké prouhelnatělé dřevo, bohužel dost rozpadavé. Poslední lokalitou byla blízká pískovna Roztyly. To již vydatně pršelo, což sice bylo nepříjemné, ale lépe se hledalo. Ve frakci částečně drceného štěrku cca 6-12 cm bylo bohatě jaspisu, pár kousků mimořádně kvalitních. Našli jsme i několik vzorků se světlým ametystem.

 

  Rokle u Kadaně

 

  Rokle u Kadaně, rozpadavá aragonitová trubka – foto J. Hošek

 

  Rokle u Kadaně, aragonit s achátovou kresbou

 

  Rokle u Kadaně, aragonitová pecka s achátovou kresbou a krystaly

 

  Nechranice, nález dřeva

 

  Nechranice, detail dřeva

 

  Dřevo Nechranice

 

  Limonit Nechranice

 

  Nechranice

 

  Roztyly

 

  Roztyly, jaspis

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5