Krušné hory – západ

03.08.2019 00:00

3.–4.8.2019, 6 účastníků

 

První mineralogickou lokalitou byla pískovna Roztyly. Tentokrát jsme zastihli místní hrubou frakci. Při minulých návštěvách totiž byla hned drcena na drobnější štěrk. Našli jsme poměrně dost vzorků jaspisu, převážně však fádní, jednobarevné. Pár lepších kousků se našlo. Výborným nálezem byl ametyst cca 9 cm v průměru.

 

Přejeli jsme o kus dále k Nechranické nádrži, kde se nám podařilo najít jen několik vzorků zdejšího charakteristického křemene (bělavý okraj a červený střed), ale nasbírali jsme si poměrně dost spíše vzhledově než mineralogicky zajímavých vyvětralých hlíz jílu zpevněného hematitem. Tyto hlízy prapodivných tvarů by jistě byly ozdobou akvárií nebo bonsají. Zajímavým zjištěním byl výskyt porcelanitu na poli nad lokalitou.

 

Dále jsme se zastavili v bentonitové těžbě Rokle u Kadaně, ale zdroj zdejších kalcitových „achátů“ se nám nepodařilo najít.

 

Následující zastávka byla na známých lokalitách u Mýtinky. Na ametystové i na hematitové jsme nasbírali několik vzorků křemenů slibných na řezání a leštění, ale ametyst a hematit se dá bez většího kopání najít již pouze dokumentačně.

 

U lokality „červená Halže“ jsme cvičně prošli potok a našli jsme pár zpracovatelných úlomků, opět jen dokumentační kvality. Na pince Kryštof bylo nově rozkopáno, ale ametyst opět jen dokumentační. Zajímavostí zde byl nález dvojice větších kamenů prorostlých epidotem. Nález epidotu zde nás překvapil.

 

Zajímavým zpestřením závěru dne byla noční prohlídka těžebny a zpracovatelských hal bývalého dolu na Měděnci, na kterou nás pozval místní hlídač. Polorozpadlé haly, částečně demontované stroje a různé další artefakty za svitu baterek byly kuriozním zážitkem.

 

V neděli jsme se jeli podívat na lokalitu pseudoleucitu v Loučné u Jáchymova. Od naší poslední návštěvy před více než rokem je lokalita beze změny, žádné nové výkopy. Přesto se našlo pár, opět dokumentačních ukázek. Mezitím co ostatní paběrkovali pseudoleucit, jsem si z místního bohatého porostu natrhal tašku listí vrbky úzkolisté, ze které je po fermentaci výborný, uklidňující čaj.

 

Pokračovali jsme na štoly v německém Niederschlagu. Vypadá to, že zdejší těžba končí a odvaly se rekultivují. Přesto se ještě podařilo posbírat něco fluoritové suroviny vhodné k řezání a leštění, nějaký chalkopyrit a serkundáry mědi. Petr našel u příjezdové cesty několik vzorků krystalovaného kalcitu.

 

Zastávka na odvalu dolu Eva u Jáchymovského Zálesí v podstatě žádné nálezy nepřinesla.

 

Víkendové kamenobraní jsme zakončili v porcelanitovém lůmku u Nečich, kde je stále dostatek hezké suroviny na zpracování.

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

 

  Pískovna Roztyly, jaspis 10×10 cm

 

 

  Nádrž Nechranice

 

 

  Nechranice, železité konkrece

 

 

  Nechranice, konkrece 10×9 cm

 

 

  Nechranice, jediný nález křemene s červeným jádrem 6×5 cm

 

 

  Těžba bentonitu Rokle u Kadaně

 

 

  Mýtinka – ametystová

 

 

  Horní Halže – Kryštof, epidot 9×7 cm

 

 

  Horní Halže – Kryštof, nábrus epidotu 9×7 cm

 

 

  Horní Halže – červená, jaspisová žilka 5×5 cm

 

 

  Niederschlag

 

 

  Niederschlag, fluorit, malachit 5×5 cm

 

 

  Niederschlag, fluorit 9×7 cm

 

 

  Niederschlag, chalkopyrit 6×4 cm

 

 

  Niederschlag, fluorit, nábrus 10×7 cm

 

 

  Niederschlag, fluorit, nábrus 6×4 cm

 

 

  Odval dolu Eva

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5