Kolínsko a Kutnohorsko

09.08.2014 00:00

Kolínsko a Kutnohorsko

9. – 10.8.2014, účast Petr Bittner, Jan Kutý a David Lein

 

Sobotu jsme začali návštěvou lomu v Libodřicích. Předpokládal jsem nálezy zejména granátu a analcymu, ale kupodivu, tentokrát se nekonaly. Ve spodním patře lomu jsme našli jen několik balvanů s dutinami s prehnitem. Pokračovali jsme do lomu Plaňany, kde jsme našli na třetím patře rozdrcený balvan pegmatitu s bohatým množstvím muskovitu o rozměrech až 7x9 cm a tloušťce do 2 cm. Pokračovali jsme k Bohuňovicím, ale lokalita, dříve divoká louka, je v současnosti polem. Možná by byla zajímavá návštěva po orbě. Málem marné hledání pak bylo lokality granátu u Bořetic a nebýt Davida, lokalitu jsme nenašli, neboť je v literatuře uváděna 500 m po proudu potoka od rybníka, ve skutečnosti je to ale pouze něco přes 250 metrů. Nálezy z Bořetic nejsou mimořádné, ale nám šlo hlavně o ověření lokality a její polohy. Pokračovali jsme na Černou Rudu, kde je na haldičkách nad zamřížovanými šachtami a štolami bohatě magnetitu. Sobotu jsme pak zakončili koupáním na Pamětníku.

V neděli jsme vyrazili na oblázkovou plochu za těžbou na Pamětníku a hned u kraje jsem našel krásný velký achát. Našli jsme pak bohatě zkřemenělých dřev, sem tam chalcedon, ale další achát se již nepovedl. Další zastávkou byla Vrchlice – středověké strusky u Kutné Hory. Nebýt sběratele, který kopal před námi a po kterém jsme paběrkovali, odešli bychom bez nálezu, neboť ve slunci holé haldy strusek jen sálaly a ani jsme neměli potřebné nářadí. Je zjevné, že sekundárů mědi je na haldách bohatě, ale začínají nejdříve cca 50 cm pod povrchem. Kusy strusky jsou dost těžké a velké, takže hrabáním kladívky nic moc, chce to krumpáč. Určitě se sem ještě podívám. Nedaleká lokalita štola Sv.A.Paduánského, na ceduli naučné stezky popisovaná jako jedna z nejvýznamnějších kutnohorských lokalit, je zjevně zarostlá a léta nekopaná. Tak jsme se ani nepokoušeli. Posledními lokalitami byly dvě pískovny u Vrbové Lhoty. Původně jsme plánovali návštěvu pískovny v nedaleké Pískové Lhotě, ale vedoucí jejího provozu nám sdělil, že již dva roky těží jemné písky a jíly bez oblázků, a nasměroval nás na Vrbovou Lhotu. Našli jsme zde zase množství prokřemenělých dřev a nějaký ten chalcedon, achát se nepoštěstil.

Poděkování za povolení vstupu a za rady patří vedení lomu Libodřice, lomu Plaňany a vedoucímu provozu pískovny v Pískové a Vrbové Lhotě.

 

lom Libodřice

prehnit 10x5 cm, Libodřice, foto D.Lein

lom Plaňany, v popředí rozdrcený pegmatit s muskovitem

muskovit  8x7 cm, Plaňany, foto D.Lein

úroda muskovitu z Plaňan

pyropy, vzorek 11x7 cm, Bořetice, foto D.Lein

magnetitová haldička, Černá Ruda, foto P.Bittner

magnetit 7x5 cm, Černá Ruda, foto D.Lein

oblázky na Pamětníku

sběr na Pamětníku, foto D.Lein

achát 10x7 cm, Pamětník, foto D.Lein

Vrchlice - strusky

sekundáry mědi 7x6 cm, Vrchlice - strusky, foto D.Lein

lokalita štola SV.A.Paduánského

pískovna Vrbová Lhota

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5