Jihozápadní prospekce

02.07.2016 00:00

Jihozápadní prospekce

2. – 4.7.2016, účast Petr Bittner, Vladimír Hofman, Jan Kutý, David Lein, Karel Martínek, Kateřina Martínková

Oproti původnímu plánu jsme akci zkrátili. První lokalita v plánu byly Herinky u Berouna, leč jsme zjistili, že silnice k nim je uzavřená, tak jsme pokračovali do Zaječova. Bohužel se v lomu v současné době železáky ani acháty neobjevily. Zastavili jsme se na wavelitu na Mílině, lokalita je zanedbaná, zvolna zarůstá, tak jsme pobrali jen nějaké paběrky a pokračovali na Janovky u Cheznovic. Na kopání moc nejsme, ale déšť nám vše čerstvě omyl, takže pár nadějných kousků železáků jsme posbírali. Původně jsme chtěli jen projet okolo polí u Líní, neboť na polní sběry nejsou momentálně podmínky. Zjistili jsme však, že se tam momentálně staví nějaký průmyslový areál a již z dálky na nás svítily rozbagrované a čerstvě omoklé plochy. Byly to žně, takových zkamenělých dřev pohromadě jsem v životě neviděl. Samozřejmě že najít barevnější kousky bylo obtížné, ale i tak to byl pro každého mnohakilový úlovek. Na závěr jsme zašli do lůmku u Čiháně. Křemenné partie s možnými nálezy pyromorfitu tam jsou k zastižení již pouze na jednom malém místě, protože lůmek slouží údržbě silnic jako skládka materiálu a je skoro celý zasypaný asfaltovou drtí.

Druhý den jsme začali prohrabáváním haldy u Stříbra. Každý si pár pěkných krystalů křemenů našel, ale nebylo to lepší než při minulé návštěvě se zájezdem od Národního muzea. Pole s pyromorfity bylo zarostlé mákem, tak jsme pokračovali na Vlčí horu. Výkopů bohatě a na opršelých haldičkách se to augity jen černalo. Při lehkém prohrabování jsme našli i pár slušných kousků.

Třetí den jsme zahájili návštěvou soukromého muzea minerálů ve Velharticích (https://muzeummineralu.cz/). Návštěvu i s odborným výkladem můžeme všem zájemcům o mineralogii jen doporučit. Pokračovali jsme do lomu Annín, kde jsme však bohužel nenašli žádný čerstvý materiál a lézt do stěn by bylo velmi nebezpečné. V zatopeném lomu Rabí jsme měli štěstí, našli jsme pěkné drůzy krystalů kalcitů a palygorskit, často v kombinaci, a ještě hezčí (nedobyvatelné) krystaly kalcitu jsme nafotili. Poslední plánovanou lokalitou byly almandiny u Malenic. Přestože jsme tam před třemi lety byli s Národním muzeem, tak se nám lokalitu v naprosto šíleném, neprostupném terénu najít nepodařilo. A to ani na GPS souřadnicích uváděných v lieratuře. Nu, není každý den posvícení …

 

 

Lom Zaječov, foto Jan Kutý

 

 

Vawelit 5×4 cm, Mýlina, foto David Lein

 

 

Opršelé železáky na Janovkách, foto Jan Kutý

 

 

Janovky, někdo si tu zapomněl i nářadí, foto Jan Kutý

 

 

Železák, Janovky, 5×4 cm, foto David Lein

 

 

Rozbagrovaná plocha u Líní, foto Jan Kutý

 

 

Dřevo u Líní, foto Jan Kutý

 

 

Dřevo 18×17 cm, Líně, foto David Lein

 

 

Řez dřeva 8×5 cm, Líně, foto David Lein

 

 

Křemen 6×6 cm, Stříbro, foto David Lein

 

Výkopy na Vlčí hoře, foto Jan Kutý

 

Augity, největší krystal 5×2 cm, Vlčí hora, foto David Lein

 

 

Vzorky z Annína v muzeu, foto David Lein

 

Lom Annín, kde nic, tu nic, foto Jan Kutý

 

 

Minerály z Rabí v muzeu, foto David Lein

 

 

Lom Rabí, foto David Lein

 

 

Dobývání vzorků v poruše, lom Rabí, foto David Lein

 

 

Nedobytelné kalcity, lom Rabí, foto David Lein

 

 

Kalcit 9×4 cm, Rabí, foto David Lein

 

 

Almandiny z Malenic v muzeu, lokalita, kterou jsme nenašli, foto David Lein

 

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5