Západní Krušnohoří

05.07.2017 00:00

Západní krušnohoří
5. až 9.7.2017, účast 16 osob

Středa
Ahníkov – rozkopaný svah téměř bez nálezů, od hřebenu dál je již oplocen. Zdá se, že lokalita spěje k zániku.
Blahuňov – je zjevné, že bez větších výkopových prací zajímavější nálezy neposkytne. Semtam nějaké drobnější krystaly křemene, trochu kusového zelenavého fluoritu, jinak nic.
Horní Halže, pinka Kryštof – pokusili jsme se o nějaký čerstvý materiál menším výkopem, ale významnější nález se nepodařil. I když po rozřezání se třeba nějakého milého překvapení dočkáme.

Čtvrtek
Mýtinka horní (ametystová) – drobné paběrky, ale semtam nějaký ametyst, karneolová žilka a lišty po barytu najít lze, takže při řezání není nějaký objev vyloučený.
Mýtinka spodní (hematitová) – opět bez větších výkopových prací jde již jen o poběrkování. Lebníky se nachází v drobných ukázkách, ale dosud lze i na povrchu a mělce pod ním nasbírat nějakou zajímavější surovinu v kombinaci různě zabarvených železitých křemenů, místy s vtroušeným hematitem.
Údolíčko – po dlouhém hledání v zarostlém a místy příkrém údolí potoka přineslo jen nepříliš kvalitní ukázku kusového ametystu. Později jsme se od místních dozvěděli, že tato lokalita je takřka odepsána a nálezy jsou tam spíše náhodné. Docela pěkné vzorky porostů sice drobnějších, ale kompaktních a tmavých krystalů ametystu se dnes prý hledají přímo ve svazích po obou stranách obce Údolíčko. Svahy jsou však rozsáhlé a velmi prudké, takže jsme bez bližší lokalizace snahu o hledání lokalit vzdali.

Pátek
Loučná – na lokalitě pseudoleucitu jsme se opět pokusili o výkop, ale zjevně jsme se netrefili do správného místa. Z výkopu se povedl jen jeden lepší vzorek. V rozkopaném terénu na povrchu našel každý poměrně dost, bohužel však nepříliš kvalitních, případně olámaných, vzorků.
Černý Potok, pinka s krystaly fluoritu – já a Petr jsme se snažili hrabošit v čerstvém materiálu, protože jsme toužili po pěknějším, sbírkovém kusu na podložce. To se nám bohužel nepodařilo. Zbytek osazenstva, které se spokojilo s jednotlivými krystaly a jejich fragmenty přehrnovali již přebranou vrchní vrstvu cca do 20 cm hloubky s větším úspěchem.

Sobota
Černý Potok, jaspisy – cesty k lokalitám jsou plné pokácených stromů z probírek a jsou takřka neprůchodné. Navíc nemám přesnou lokalizaci, tak jsme hledání vzdali.
Černý Potok, pinky s ametysty a kusovým fluoritem – nějaký ten vzorek s nadějí na rozříznutí si našel každý, ale žádná velká sláva.
Na závěr dne jsme se ještě vrátili na včerejší pinku s krystaly fluoritu a pokračovali se zhruba stejným výsledkem.

Neděle
Roztyly, pískovna – původní nadšení, že zase začali těžit místní materiál a je tedy šance na nálezy splavené z Krušných hor, vystřídalo zklamání, když jsme zjistili, že veškerý hrubý podíl jde rovnou ze třídičky na drtičku. Takže jedinou šancí zůstala hromada dovezeného labského štěrku, který je na lepší kousky velmi skoupý. Pár nadějnějších kusů jsme našli, opět uvidíme po rozřezání.
Nečichy, porcelanitový lůmek – ač jsme tam byli nedávno, tak jsme zařadili jako poslední lokalitu. Jednak tam ještě několik účastníků nebylo, jednak je ta surovina opravdu hezká. Jenom těm, kdo si vzali neprozřetelně sandály, moc nesvědčilo blízké mraveniště lesních mravenců :-).

 

  Ahníkov, foto Mallorn, z.s.

 

  Povedl se jeden typický vzorek chalcedonu z Ahníkova 9×6 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Blahuňov, foto Mallorn, z.s.

 

  Horní Halže – Kryštof, foto Mallorn, z.s.

 

  Kryštof, křemen 7×5 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Mýtinka – horní, foto Mallorn, z.s.

 

  Mýtinka horní, železitý křemen 6×4 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Mýtinka dolní, železitý křemen 5×3 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Magnetit Měděnec cca 5×4 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Loučná pod Klínovcem, foto Mallorn, z.s.

 

  Asi nejlepší nalezený pseudoleucit, foto Mallorn, z.s.

 

  Korodovaný pseudoleucit v hornině 10x6 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Černý Potok – lokalita krystalovaného fluoritu, foto Mallorn, z.s.

 

  Zajímavost – žilný baryt nalezený na lokalite Černý Potok, foto Mallorn, z.s.

 

  Černý potok – lokalita kusového fluoritu a ametystu, foto Mallorn, z.s.

 

  Zajímavá deformace květu náprstníku na lokalitě Černý Potok, foto Mallorn, z.s.

 

  Černý potok, vzorek s fluoritem 6x5 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Haldička labského štěrku v pískovně Roztyly, foto Mallorn, z.s.

 

  Labské štěrky - železitý křemen 6x5 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Labské štěrky - slepenec 7×3 cm, foto Mallorn, z.s.

 

  Porcelanitový lůmek Nečichy, foto Mallorn, z.s.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5